Základní škola Miličín - Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání
PRACOVNÍ
VÝCHOVA
Charakteristika
vyučovacího předmětu pro 2. stupeň
Vzdělávací
oblast Člověk a svět práce je realizována ve vyučovacím
předmětu Pracovní výchova. Navazuje na předmět 1.
stupně Člověk a svět práce. Je vyučován ve všech
ročnících 2. stupně s časovou dotací jedna
hodina týdně. Výuka probíhá v kmenových
třídách, dle potřeby jsou využívány
prostory školy (školní pozemek).
Vzdělání
v pracovní výchově směřuje k získání
základních dovedností a návyků v různých
pracovních oblastech, k osvojení a používání
vhodných pomůcek, nástrojů a nářadí při
práci, k uplatnění zásad a pravidel
bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, k hygieně
práce, k vytvoření pozitivního vztahu
k práci, k orientaci v různých oborech
lidské činnosti a k osvojení potřebných
poznatků a dovedností důležitých pro volbu povolání
a uplatnění v dané profesi, k vytvoření
kladného vztahu k přírodě a společenskému
prostředí.
Průřezová
témata
- Osobní
a sociální výchova- poznání
sebe sama a druhých a vytvoření kladného postoje
k sobě, k druhým a k přírodě, rozvoj
dovedností a schopností
- Výchova
demokratického občana- pochopení významu
řádu, pravidel a odpovědného jednání,
samostatné řešení problémů, komunikace
s druhými
-
Multikulturní výchova- přijímání
druhých takových, jací jsou, tolerantnost
k jiným národnostním skupinám,
uvědomění si mezilidských vztahů
-
Environmentální výchova- rozvoj chápání
vztahů člověk – příroda a důsledků lidské
činnosti na přírodu, pozorování a popisování
okolního prostředí, rozvoj spolupráce v péči
o životní prostředí, dohledání informací
o ekologických problematikách- jejich posouzení
a vyvození následků
-
Mediální výchova- získání,
zpracování, vyhodnocení a využití
informací pocházejících z médií
Kompetence
Pracovní
výchova svým vzdělávacím obsahem a
činnostmi přispívá k utváření a
rozvíjení následných kompetencí.
Kompetence k učení
Vede
k poznání smyslu učení a k jeho
cílům.
Pomáhá
vytvořit pozitivní vztah k učení.
Vede
ke kritickému zhodnocení výsledků své
práce.
Vede
k uvědomění si svých pokroků.
Kompetence k řešení problémů
Vede
k promýšlení pracovních postupů
v praxi.
Vede
k uvědomění si, že některé problémy mohou
mít vícero možností ke svému správnému
vyřešení.
Kompetence komunikativní
Učí
žáky používat správné technické
názvosloví.
Vede
žáky k využití informačních a
komunikačních prostředků jako nástroje poznání.
Kompetence sociální a personální
Učí
pracovat ve skupinách.
Vede
ke spolupráci a toleranci názorů a postupů druhých.
Učí
věcně argumentovat.
Kompetence občanské
Učí
respektovat pravidla a zásady při práci.
Vytváří
kladný postoj k přírodním i lidským
výtvorům.
Vede
k pochopení základních ekologických
souvislostí.
Kompetence pracovní
Vytvářet
u žáků dovednost objektivně zhodnotit výsledky své
práce a prezentovat je.
Vede
k dodržování pravidel bezpečnosti a hygieny při
práci.
Vede
k bezpečnému a účinnému používání
nástrojů a materiálů.
Dbá
na správnost technologických postupů, plnění
povinností, chrání zdraví své a
druhých.
Dbá
na životní prostředí.
Osnovy
Ročník šestý-
1 hodina týdně
pěstitelství-
půdy, obdělání půdy, osivo a sadba, domestikace
živočichů
příprava
pokrmů- vybavení kuchyně, hygiena a první pomoc,
jednoduchý pokrm
ruční
práce- šití, práce s papírem
práce
s počítači
Ročník sedmý-
1 hodina týdně
pěstitelství-
zelenina, chov domácích živočichů
příprava
pokrmů- potraviny (dělení, nákup, zdravá
strava), tvorba pokrmu
ruční
práce- šití a vyšívání
křížkovým stehem, práce s papírem
práce
s počítači
Ročník osmý-
1 hodina týdně
pěstitelství-
zelenina, pokojové rostliny, aranžování,
hospodářské využití živočichů
příprava
pokrmů- tvorba pokrmu
ruční
práce- práce s ratanem, práce s papírem
práce
s počítači
rodina
volba povolání-
hlubší poznání sebe sama, sběr informací
o středních školách
Ročník
devátý- 1 hodina týdně
pěstitelství-
ovocné rostliny
příprava
pokrmů- tvorba pokrmu
ruční
práce- práce s ratanem, práce s papírem
práce
s počítači
péče o dítě
volba povolání-
nabídka středních škol (nároky, podmínky
přijetí, …), tvorba životopisu, modelové
situace (pohovory), návštěva úřadu práce
Očekávané
výstupy žáka
Učivo
Průřezová
témata
Mezipředmětové
vztahy
- vysvětlí,
co má být na pozemku
- rozdělí
zemědělskou půdu podle využití
- vysvětlí
pojem půda a její důležitost, podle vlastností určí
základní půdní druhy
- dodržuje základní
hygienické a bezpečnostní zásady
- rozezná
osivo a sadbu, určí postup setí, sázení
a sklizně podle základních informací
- zařadí
základní druhy zeleniny, zná jejich
důležitost v potravě
- vyjmenuje a
rozezná základní okrasné druhy rostlin
- pečuje o rostliny,
zná postup při sázení okrasných
rostlin, při přesazení a hydroponii
- aranžuje rostliny
- pozná
ovocné rostliny, provede základní řezy,
roubování a očkování, umí je
ošetřit, zhodnotí kvalitu plodů
- vyjmenuje
domestikované živočichy a jejich předky, zdůvodní
jejich domestikaci
- postará se
o některé zástupce domácích živočichů,
dohledá o nich potřebné informace
- hygiena a bezpečnost chovu
Pěstitelství
- školní
pozemek a půda zemědělská
- půda - typy,
druhy, obdělávání
- osivo a sadba
- zelenina
- okrasné
rostliny - venkovní, pokojové
- ovocnářství
- domestikace
živočichů
- chov živočichů (hospodářských,
domácích)
OSV- smyslové
vnímání, sebepoznání,
mezilidské vztahy
VDO- řád,
pravidla
EV- vztah k přírodě, péče o
ní
Z- pedosféra
M- procenta
Návštěva
místního zahradnictví
Př- botanika
(rostlinné orgány, čeledi rostlin)
M- úhle,
měření
Ch- hnojiva
Př- zoologie
D- pravěk
(zdomácnění)
PC- internet
- používá
základní kuchyňský inventář, bezpečně
obsluhuje základní spotřebiče
- provádí
základní úklid pracovních ploch a
nádobí
- roztřídí
potraviny na rostlinné a živočišné, zná
zásady zdravé výživy
- ovládá
základní postupy při přípravě pokrmů
- připraví
jednoduchý pokrm
- poskytne první pomoc při úrazu
v kuchyni
Příprava
pokrmů
- kuchyně (vybavení,
bezpečnost a hygiena provozu)